Nieuwe peuters


Wanneer de schoolpoorten voor het eerst opengaan, begint voor vele ouders het troosten, aanmoedigen en met pijn in het hart hun krijsende kleuter achterlaten.

Sommige kinderen maken de overgang naar school vlot, anderen hebben wat meer moeite. Dit hangt af van kind tot kind. De kleuter zal in elk geval moeten wennen aan de nieuwe gezichten en de nieuwe omgeving. Is het kind al vertrouwd met een opvangvoorziening, dan kan dit de overgang naar de kleuterschool vergemakkelijken.


Verdriet bij het afscheid is normaal de eerste dagen. De kleuters komen immers terecht in een totaal onbekende wereld: een vreemde omgeving, vreemde kinderen, een vreemde volwassene die men "juf" noemt, ... . Bovendien moet een kind nog leren dat mama en papa hem/haar niet in de steek laten, maar écht terugkomen. 

Bij bijna alle huilertjes gaat het zo: zodra mama of papa weg is, is het ook gedaan met de tranen. Treuzelen maakt het alleen maar erger! Geef een dikke kus en knuffel en ga dan gewoon weg. Wees ook duidelijk: niet de ene dag je kindje thuis houden, de volgende dag naar school, en dan weer thuis. Zo krijgt je kind nooit de kans om te wennen, vriendjes te maken en de juf te leren kennen.

Het helpt je kindje als hij/zij iets vertrouwds bij zich heeft, zoals een knuffel. Heel wat kinderen grijpen naar hun gezellige houvast: hun dekentje, popje, knuffeltje, ...  Een kind heeft een emotionele band met zijn knuffel en het biedt dan ook troost tijdens de eerste schooldagen. Fopspeentjes blijven wel thuis. 

Laat je kindje ‘s avonds even tot rust komen. Probeer wat extra tijd vrij te maken voor een rustige activiteit zoals tekenen, voorlezen, knuffelen,… Overstelp het kind niet met vragen. Verlang niet dat hij/zij alles tot in detail vertelt.6 gouden tips

1. Maak van tevoren duidelijk
dat mama/papa niet blijft.
2. Maak het afscheid kort:
een knuffel, een zoen en weg!
3. Toon je eigen verdriet niet.
4.Geef, indien nodig, de eerste dagen een knuffeltje mee.
5. Hou een vast patroon aan: wel óf niet naar school,
maar niet soms wel en soms niet.
6. Maak ‘s avonds tijd om te luisteren,
te knuffelen en tot rust te komen.